تبادل
لینک هوشمند
برای تبادل
لینک ابتدا ما
را با عنوان
دفاع مقدس و آدرس
mabar.LoxBlog.com لینک
نمایید سپس
مشخصات لینک
خود را در زیر
نوشته . در صورت
وجود لینک ما در
سایت شما
لینکتان به طور
خودکار در سایت
ما قرار میگیرد.
1- رودخانه اروند : طول این رودخانه در منطقه شلمچه ، از انتهای جزیره بوارین ( غرب بوارین ) تا شهر بصره ، به 20 کیلومتر می رسد . بستر این رودخانه ها ، گلی و رسوبی است و عمق آن از 5 تا 20 متر متغیر است . این رودخانه در بعضی نقاط به چند شعبه تقسیم شده و جزایر متعددی تشکیل می دهد . در منطقه شلمچه این رودخانه به دو قسمت " اروند صغیر " و " اروند کبیر " تبدیل شده و در پی آن ، جزایر " ماهی " و " ام الطویل " و" صالحیه " به وجود آمده است .
2- اروند صغیر : این رودخانه در مختصات ( 741-790 ) از بستر اصلی اروند رود جدا شده ، با طی مسیری حدود 21 کیلومتر در انتهای جزیره صالحیه ، دوباره به مسیر اصلی خود با زمی گردد. کمترین عرض اروند صغیر ، 40 متر و بیشترین عرض آن 150 متر است . جزایر ماهی ، ام الطویل و صالحیه در اثر جدایی اروند صغیر از بستر اصلی خود به وجود آمده اند و از نقطه نظر نظامی دارای اهمیت فراوانی هستند .
3 کانال پرورش ماهی : اگر چه این کانال به طور طبیعی ایجاد نشده و ساخته دست انسان است ، اما به دلیل قدمت این کانال ، در قسمت موانع طبیعی مورد بحث قرار می گیرد . طول این کانال 29 کیلومتر و عرض آن به طور متوسط یک کیلومتر است . عمق آب در کناره های کانال 50سانتیمتر و در اواسط آن 5/2 متر است . سیل بندهای حاشیه کانال به ارتفاع 5/1 متر و عرض 10 متر ، این کانال را به دژی مستحکم تبدیل کرده است . در ضلع غربی کانال ، جاده ای به ارتفاع 50 سانتیمتر ، کار نقل وانتقال را در طول کانال مسیر می سازد . آب موجود در کانال به وسیله نهرها و کانال های زوجی دو ردیفه ، توسط پمپاژها به طور دائم کنترل می شود . وجود این کانال در مواضع پدافندی دشمن نقش موثری داشته وعبور از آن ، همواره در مباحث نظامی مطرح بوده است .
4- کانال جنوب پنج ضلعی : این کانال به طول 5/2 کیلومتر و عرض 5 متر ، از انتهای کانال پرورش ماهی به سوی آب گرفتگی شرق جاده شلمچه کشیده شده است . تعداد 9 پل بر روی آن نصب شده که ورود و عبور نیروهای عراقی را به داخل پنج ضلعی میسر می ساخت . این کانال در سیستم پدافندی دشمن از ارزش زیادی برخوردار بود .
5- آب گرفتگی منطقه شلمچه : آب گرفتگی شلمچه از شمال جزیره بوارین ، به فاصله یک کیلومتر از جاده شلمچه آغاز شده و در امتداد مرز ، به طرف شمال ادامه می یابد . آب گرفتگی در 10 کیلومتر انتها یی کانال پرورش ماهی ، بین ضلع شرقی آن و دژ مرزی عراق ، گسترش می یابد و حدوداً به 75 کیلومتر مربع می رسد ، آب گرفتگی فوق ، توسط کانالی به عرض 2 کیلومتر از سمت پاسگاه زید از طریق هور العظیم تغذیه می شود . عمق آب با توجه به کنترل آن توسط دشمن ، حداکثر به 170 سانتیمتر می رسد . کمترین عمق آب در کناره های آب گرفتگی ، حداقل 30 سانتیمتر است . پیش از این که عراق این منطقه را به یک دریاچه مصنوعی تبدیل کند ، جاده ها ، گودال ها و خاکریزهایی در زمین منطقه وجود داشت که با این اقدام دشمن ، همگی به زیر آب رفت اما شکل و حالت خود را در زیر آب همچنان حفظ کرد.
هدف از جاری کردن آب در منطقه توسط دشمن ، ایجاد مانعی غیر قابل عبور برای نیروهای ایرانی وجلوگیری از نفوذ آنان به مواضع پدافندی خود بود .
6- نهرالدوعیجی : نهرالدوعیجی به طول 5/5 کیلومتر و عرض 3 متر و عمق تقریبی 6 متر ، از اروند صغیر منشعب شده و به انتهای کانال پرورش ماهی متصل می شود . در غرب این نهر ، خاکریزی به ارتفاع سه متر وجود دارد .
7- نهر جاسم : نهر جاسم به طول 5/3 کیلومتر ، عرض 25 متر و عمق 3 متر - در حالت مد- از اروند صغیر منشعب و به نهر دیگری متصل می شود . یکی از خطوط پدافندی مستحکم عراق ، از پشت این نهر ، یعنی سمت غربی ایجاد شده بود . نهر جاسم یا نهرهای شبیه به آن ، با توجه به طول ، عرض وعمق آنها می توانند مانع پدافندی محسوب شده ، مورد استفاده قرار گیرند . رژیم عراق نیز از این موضوع چشم پوشی نکرده ، با احداث مواضع در پشت این گونه نهرها ، حداکثر بهره را از وضع طبیعی منطقه می برد .
8- کانال زوجی : کانال دو ردیفه ای : به طول تقریبی 8 کیلومتر و عرض 40 متر از یکدیگر قرار دارند . دژهای حاشیه کانال با ارتفاع 5/2 تا 3 متر و عرض 3 متر ، پوشش مناسبی رابرای این کانال ایجاد کرده است . کانال زوجی تقریبا شمال – جنوبی است و از یک طرف به کانال ماهی و از سمت دیگر به اروند متصل می شود . دژ مرتفعی با ارتفاع مواضع مثلثی شکل ، غرب کانال را به شرق آن مسلط ساخته بود . پل های تعبیه شده روی این کانال ، ارتباط زمین شلمچه را با غرب این کانال – توسط جاده هایی که از روی آن ها عبور می کند- میسر ساخت . به فاصله 2 کیلومتر از کانال زوجی و در سمت غرب آن ، دژ مرتفع دیگری با مواضع مثلثی شکل وجود داشت که پس از کانال زوجی، یک خط پدافندی به شمار می آمد . در جلوی این دژ نیز کانال آبی به عرض 20 متر احداث شده بود که مانع آبی این خط محسوب می شود . لازم به تذکر است که داخل مثلثی ها ، مواضع دیگری شبیه به مثلث تعبیه شده بود که استحکام این خط را قوت می بخشید . به طور کلی قوت خطوط پدافندی در این منطقه نسبت به تمام خطوط پدافندی عراق ، بی نظیر بود .
ارتباط کانال زوجی از یک طرف با رودخانه اروند و از طرف دیگر با کانال ماهی ، شکل خاصی به زمین منطقه بخشیده است . این کانال ، نقطه مناسبی برای توقف تک و انجام پدافند بود . همان طور که شد ، جناحین این کانال توسط آب تامین شده و خود کانال به عنوان مانع آبی برای پدافند ، قابل استفاده است . دشمن دقیقا به همین دلیل ، دشمن زمین منطقه غرب کانال زوجی را نسبت به شرق آن مورد سرکوب قرار داد و تعدادی پل روی این کانال احداث کرد که کلیه جاده های منطقه از روی آن می گذشت . تصرف این پل ها به معنای قطع جاده های عقبه دشمن بود و محاصره نیروهای شرق کانال را توسط نیروهای مهاجم امکان پذیرمی ساخت .