انتخاب منطقه
جبران ناكامی در عملیات كربلای 4 و حفظ اوضاع كلی جنگ به سود جمهوری اسلامی و سایر مسائلی كه در بحث ضرورت انجام عملیات مورد اشاره و تجزیه و تحلیل قرار گرفت، از عواملی بودند كه در انتخاب منطقه عملیات مؤثر واقع شدند.
چیزی كه اوضاع را به هنگام انتخاب منطقه عملیات پیچیده و دشوار میساخت، این مسئله بود كه در چنین شرایطی تنها انجام یك عملیات نمیتوانست راهگشا باشد، بلكه در عین حال عملیات می بایست از شرط امنیت پیروزی و همچنین شرایط و ویژگیهای لازم در جهت حفظ اوضاع به سود جمهوری اسلامی نیز برخوردار باشد.
علاوه بر اینها،عوامل دیگری مانند «سرعت عمل» نیز نقش تعیین كننده داشت، بدین معنا هر گونه عملیاتی علیه دشمن در جهت حفظ اوضاع به سود جمهوری اسلامی در شرایطی قابل تحقق و امكانپذیر به نظر میرسید كه بلافاصله پس از عملیات كربلای 4 به مورد اجرا گذاشته میشد. در غیر اینصورت، جمهوری اسلامی زیانهای غیرقابل جبرانی را در مقابل این تأخیر متحمل میشد.
در چارچوب عوامل و شرایط یاد شده، نظر به موفقیت لشكر 19 فجر و تیپ 57 حضرت ابوالفضل در منطقه پنچضلعی و نزدیكی زمین این منطقه به منطقه عملیات كربلای 4 و سهولت نقل و انتقال نیروها و امكانات و علاوه بر اینها ارزش سیاسی ـ نظامی آن و ویژگیهایی كه این منطقه در صورت كسب پیروزی در حفظ برتری اوضاع به سود جمهوری اسلامی میتوانست داشته باشد، منطقه شلمچه در همان نگاه اوّل مورد توجه قرار گرفت. به عبارت دیگر، گرچه به هنگام انتخاب منطقه نوعی اضطرار بر تصمیمات سایه افكنده بود، ولی این مسئله مانع از توجه به برخی از ابعاد ارزشمند زمین منطقه وتأثیرات قابل ملاحظه آن بر روند كلّی جنگ به سود جمهوری اسلامی نبود، ضمن آنكه در هر صورت، كسب پیروزی به منظور جبران عملیات كربلای 4 مورد نظر بود و این مهم با انجام یك عملیات محدود و یا در هر منطقهای قابل تأمین نبود.
در اولین جلسهای كه در حضور فرماندهی عالی جنگ حجتالاسلام هاشمی رفسنجانی برای تصمیمگیری در مورد انتخاب منطقه شلمچه برگزار شد، فرماندهان و طراحان نظامی سپاه بر عوامل زیر تأكید ورزیدند:
1ـ پس از عملیات رمضان، تاكنون در این زمین با دشمن جنگ گستردهای انجام ندادهایم و لذا دشمن با توجه به نتیجه ناتوان و آسیب پذیر خواهد بود.
2ـ مواضع و استحكامات دشمن در شرق كانال ماهی جدیدالاحداث است و لذا در هم شكستن آن و رخنه به سایر مواضع مستحكم دشمن امكانپذیر به نظر میرسد.
3ـ تلاش نیروهای خودی در عملیات كربلای 4 در منطقه پنجضلعی با موفقیت همراه بوده است و قبل از ترمیم سنگرها و جاگیر شدن دشمن در این منطقه، كسب موفقیت امكانپذیر به نظر میرسد.
تأكید بر عوامل فوق به منظور اطمینان از كسب پیروزی و جبران گذشته نیز صورت میگرفت و این مسئله عمدتاً متأثر از سابقة چند عملیات انجام شده در منطقه شلمچه در حّدِ فاصل فتح خرمشهر تا عملیات كربلای 5 بودكه هیچ كدام موفقیت چندانی به همراه نداشت.
نظر به اهمیت منطقه بصره و نقش این ناحیه در اهداف سیاسی ـ نظامی جمهوری اسلامی پس از فتح خرمشهر، دشمن زمین شرق بصره را كاملاً مسلح به انواع موانع و استحكامات كرده بود، چنانكه با وجود تلاشهای گوناگون در چند عملیات گذشته، هیچگونه پیشروی قابل ملاحظهای در عمق استحكامات دشمن حاصل نشد. بنابراین، سوابق یاد شده و تردیدهای حاصله به گونهای بود كه ضرورتاً تأكید بر جوانب مثبت چنین عملیاتی را ایجاب میكرد.
معبر
نظرات شما عزیزان: